Reiki handpositie's

Bij een Reikibehandeling lig je geheel gekleed op een massagetafel.
De Reikibehandeling bestaat uit een aantal handopleggingen, waarbij de universele energie door de Reiki beoefenaar aan je wordt doorgegeven. De Reiki energie gaat vanzelf naar de plaats in het lichaam dat de meeste energie nodig heeft, dan wel waar de energie moet wegvloeien. De Reiki beoefenaar voelt dat ook in zijn handen en zal de tijd waarin zijn handen op een bepaalde positie van het lichaam blijven daarop aanpassen.
De Reiki posities zijn als volgt.....

De handposities voor een tafelbehandeling:

Voorkant(cliënt ligt op de rug)

Handen op de ogen
Handen op de oren
Handen op het voorhoofd
Handen op het achterhoofd (kruin blijft vrij omdat de kruinchakra niet afgesloten mag worden.)
Handen onder het hoofd
Handen om de hals
Handen op de schouders
Handen op het sleutelbeen
Handen op de borst
Handen op de buik (eerst bovenbuik en daarna onderbuik)
Handen op de heupen
Handen op de bovenbenen
Handen op de knieën
Handen op scheenbenen
Handen op de enkels
Handen op de voeten (bovenkant)
Handen op de voeten (onderkant)

Achterkant(cliënt ligt op de buik)
Handen op het achterhoofd (kruin laat je vrij)
Handen in de nek
Handen op de schouderbladen
Handen op de rug (evt. 2 of meerdere posities)
Handen op de heupen
Handen op de bovenbenen
Handen op de knieholtes
Handen op de kuiten
Handen op de enkels
Handen op de voeten
Hierna de cliënt drie keer afstrijken.

Ook is het mogelijk om de cliënt een stoelbehandeling te geven. Daarbij worden dezelfde gebieden behandeld. Helaas heb ik hierover nog geen afbeelding.
Op de tekeningen zie je de posities in beeld.
Bij de 9de positie op de bovenste tekening kun je beter alleen bij een zelfbehandeling je handen op je schaambeen leggen. Behandel je een ander dan kun je beter je handen een paar cm. daarboven houden.
Op de onderste tekening zie je de posities van de handen tijdens een zelfbehandeling.

 

(Zelfbehandeling)

 

 

 

Wat zijn zoal de voordelen van een zelfbehandeling?

Je 'accu'-oplader
Je kunt iedere dag je energiesysteem opladen met energie door middel van het behandelen van je buik. Dit is een speciaal 'oplaadpunt', ongeveer twee vingerdiktes onder je navel, dat ook wel je tweede chakra of je hara genoemt wordt.
Heb je weinig tijd en wil je even wat snel energie, dan is dit een goed punt om te behandelen. Je kunt het waar je ook maar bent, vaak ongemerkt doen.

Je slaapmutsje 
Door je hartstreek te behandelen, raak je ontspannen en val je gemakkelijker in slaap. Als je nu 's nachts wakker wordt en je bent onrustig, gun jezelf dan een kwartiertje wakker liggen en geef jezelf wat energie op één van de ontspanningspunten, dan val je over het algemeen gemakkelijker in slaap. Probeer hierbij niet resultaatgericht te werk te gaan.

Je anti-stress middel
Door jezelf regelmatig met energie te behandelen, kun je beter omgaan met stress. Je wordt je namelijk eerder bewust van de stress in jezelf en wat het met je doet. Je hebt met Reiki een mooie methode geleerd, om meer tot jezelf te komen en daardoor ontspanning te vinden.

Je liefdespil
Ook in het geval van conflictsituaties kan het goed zijn om je even terug te trekken, op bijvoorbeeld een plek waar je niet gestoord kan worden, om weer wat bij jezelf en je gevoel te komen door jezelf een kort moment te behandelen op bijvoorbeeld de ontspanningspunten (hartstreek).
Reiki wordt ook wel de energie van het hart genoemd, omdat het onder andere via dit energiepunt naar de ander gaat (intentie). Daarom kun jezelf misschien wel voorstellen dat het je vermogen tot liefde voor jezelf en anderen zal ontwikkelen.

Je voetenwarmer
Reiki helpt goed bij koude voeten door je liezen regelmatig te behandelen, omdat dat de energie en de bloeddoorstroming in je benen stimuleert. Als je dat voor het naar bed gaan doet, scheelt dat een stuk in het 'ijsklompjesgevoel'

(bron schuingedrukte stukje: Het ABC van Reiki, Els Valkenburg-Walsteijn)