Alles in en om ons heen is energie. Je kunt het universele energie noemen, energie "van boven", ki, prana, chi, levens-energie etc.
De energie die zorgt dat bloemen, planten en bomen groeien.
De energie die zorgt dat wij als we verkouden zijn weer na een tijdje beter worden.
De energie die ons lichaam helpt zichzelf, (voor zover dat mogelijk is), te genezen en te healen; heel te worden.
Ik vergelijk het met de zon en een bloem. Als de bloem genoeg zonlicht krijgt gaat zijn knopje open en gaat hij bloeien.

Als je werkt met met de energiestromen van je eigen lichaam kun je een zelfgenezend proces op gang te brengen denk hierbij aan yoga en meditatie.
Energieblokkades worden opgeheven en de energie kan beter stromen.

Je kunt tijdens het geven van energie aan het universum, de engelen, natuurwezens en lichtwezens vragen of ze je helpen. Vaak krijgen we al hulp uit de spirituele wereld, soms zonder dat we het weten.
Energie kun je doorgeven dmv. handoplegging of op afstand door visualisatie en meditatie met de juiste intentie en een zuiver hart.

Zelfhelend vermogen.
Ons lichaam is over het algemeen in staat zichzelf te genezen. Het heeft een zogeheten zelfgenezend vermogen. Als je jezelf bv. in je vinger snijdt dan geneest dat weer vanzelf. Je lichaam is in staat om nieuwe cellen aan te maken. Na een tijdje is het sneetje geheeld. Als je verkouden bent of griep hebt dan pakt het lichaam het virus aan en ben je na een tijdje weer beter. Het werkt zo mooi, dat zelfherstellend vermogen maar soms kan het wel een zetje gebruiken. Het ontvangen van energie oa. door Reiki kan lichaam en geest helpen zichzelf te “healen”. Bovendien werkt het ontspannend wat weer ten gunste is voor van het genezingsproces en het opheffen van eventuele blokkades.
Reiki verzacht, reiki geeft warmte, Reiki zet je lichaam en geest aan om (voor zover het mogelijk is) te helen.

Ik schrijf er niet voor niet tussen haakjes bij: "voor zover dat mogelijk is" want ik vind wel dat we ook realistisch moeten zijn. Reiki en andere healingmethodes zijn slechts een hulpmiddel en geen wondermiddel dat bv. kanker kan genezen of een hart of beschadigd hersenweefsel kan genezen. Helaas weet ik dat uit eigen ervaring. Wél kan Reiki je helpen te ontspannen waardoor je beter met je klachten en verwerking om kan leren gaan. Reiki maakt je bewust. En ook die mooie kant ken ik uit eigen ervaring.


Lichaam en geest

Lichaam en geest zijn één. Is er disbalans dan heeft dat meestal ook zijn uitwerking op lichaam en geest.
Als je jezelf bv. ernstig zorgen maakt over iets dan kun je daar lichamelijke klachten van krijgen: buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie. Spanningen zoeken nu eenmaal na een tijdje toch een weg.
En andersom is het ook zo. Krijg je te maken met een ziekte dan kun je daarvan in de put zitten of zelfs depressief worden. Het één houdt het ander weer in stand en zo is het kringetje rond.
Het kost kracht, moed en energie om uit dat kringetje of negatieve spiraal te komen maar het is mogelijk. Soms heb je daarvoor een reguliere arts of psycholoog nodig om alles weer op een rijtje te krijgen of om een traumatische gebeurtenis te verwerken.
Reiki kan heel goed daarnaast helpen en ondersteuning bieden. NIET in plaats van! maar ernaast.

Belangrijk
Reiki is nooit een vervanging van behandeling/consult door de huisarts!

Bij klachten neemt u altijd eerst contact op met uw huisarts of specialist. Reiki is daarentegen een waardevolle aanvulling op reguliere geneeskunde.