Wat is Reiki? 

Het woord Reiki is ontstaan uit de Japanse karakters "Rei" en "Ki". "Rei" betekent het universele en "Ki" betekent de vitale kracht, die door alle levende organismen stroomt, oftewel de levensenergie. Reiki..... genezende energie die door je handen stroomt.
Door het opleggen van de handen geeft men deze energie door. Diegene die het geeft is enkel een doorgeefkanaal. Men hoeft er niet persé in te geloven, als je er maar open voor staat. Het werkt ook bij planten en dieren. Het geeft de ontvanger de gelegenheid om dat te doen wat op dat ogenblik nodig is voor hem.
Reiki is een methode om het zelfgenezende vermogen te stimuleren bij mens en dier. dmv. Reiki kun je jezelf en anderen energie geven.
Deze energie is dezelfde energie waardoor jij en alles wat leeft blijft leven.
Reiki helpt het lichaam en geest zichzelf te genezen voor zover dat mogelijk is. Lees bij: "wat is reiki niet" meer hierover.
Reiki is meer dan alleen maar een handoplegging; het zorgt dat je anders in het leven gaat staan.
Reiki is een manier van denken en leven waarbij de Reiki-leefregels een aanwijzing kunnen zijn om beter in het leven te staan.
De geïntegreerde methode van Usui Shiki Ryoho bestaat uit de volgende vier elementen:

   -Lichaam en geest aanzetten tot genezen door handoplegging,
   -Persoonlijke groei,
   -Spirituele discipline
   -Mystieke orde.

Wat is Reiki niet?
Reiki is geen sekte of een religie,Reiki is ook niet duivels!
Reiki is geen medicijn en kan ook niet een medische behandeling vervangen. Raadpleeg bij (onbekende) klachten dan ook altijd eerst een arts.
Reiki helpt het lichaam aan te zetten tot genezing ( voor zover dat mogelijk is) maar Reiki geneest geen ziektes zoals kanker en aids.
Het verzacht pijn, je bent meer ontspannen, en is een goede aanvulling op de reguliere zorg en eventuele medische behandeling, maar........Reiki mag NOOIT dienen als vervanger van een doktersbehandeling.
Bij het ontvangen van een Reikibehandeling hoef je je nooit uit te kleden en aanraking is ook niet altijd nodig als je dat niet wilt, je mag dat gerust tegen de behandelaar zeggen.
Iedereen kan Reiki leren dmv. het volgen van een cursus.

Voordat je Reikimaster(Reikileraar/es) bent moet je de drie Reikigraden halen.

Reiki 1
Hiermee kun je jezelf en anderen Reiki-energie geven op het lichamelijke vlak door middel van handoplegging. Zodra je na de inwijding je handen op jezelf of iemand anders legt begint de energie te stromen. Iedere Reikigraad is compleet op zichzelf. Heel wat mensen groeien spiritueel zonder een tweede of ook nog derde graad te halen. Voel je de behoefte om ook op afstand of door de tijd te behandelen, kies je voor Reiki 2e graad.

Reiki 2
De hoeveelheid energie die je kunt doorgeven is groter dan bij Reiki1 en je kunt iemand op afstand behandelen. Ook kun je het geestelijk niveau helpen zichzelf te genezen. Om op afstand iemand te kunnen behandelen moet je een drietal symbolen gebruiken, evenals voor het activeren van het geestelijke niveau. De 3 symbolen krijg je tijdens de inwijding in Reiki 2.

Reiki 3a en 3b
De derde graad is de Master-graad, de graad van reiki-leraar. Je bent dan in staat anderen in te wijden. Hiermee kun je voor ieder mens een blijvend contact met de bron van de Universele Levensenergie tot stand brengen.

Bijverschijnselen van Reiki 
Reiki is veilig maar "kan" bijverschijnselen geven.
Na een inwijding kan het zijn (gebeurt niet altijd) dat er een aantal bijverschijnselen zijn, dit gebeurt dan tijdens, de zogenaamde, ontgifting (reiniging). Er kunnen dan een aantal onverwerkte pijnen naar boven komen die dan dus verwerkt en geplaatst moeten worden. Is ook niets vreemds want Reiki werkt ook op het emotionele vlak. De ontgifting duurt normaal circa 21 dagen.
Door veel water te drinken na een inwijding kun je minder last krijgen van bijverschijnselen.

*Als iemand een pacemaker draagt dan mag je NOOIT de hartchakra behandelen.
Je moet ook voorzichtig zijn bij een Diabetes-patiënt omdat Reiki de werking van de alvleesklier kan beïnvloeden, en op die manier iemands glucosehuishouding in de war kan gooien waardoor er een hyper of een hypo kan ontstaan.*

Het is altijd goed om de 7 hoofd chakra's te behandelen.


De info en teksten over Reiki heb ik verkregen uit diverse boeken, cursussen en eigen ervaringen.
Als ik de auteur weet staat die er bij vermeld.

Belangrijk
Reiki is nooit een vervanging van behandeling/consult door de huisarts!
Bij klachten neemt u altijd eerst contact op met uw huisarts of specialist. Reiki is daarentegen een waardevolle aanvulling op reguliere geneeskunde.