Je kunt een tekening of schilderij vergelijken met het leven.
Het begin is moeilijk want je weet niet goed hoe te beginnen en je zult veel mogen leren. Ook weet je niet wat het je gaat brengen en wat er nog allemaal op je pad zal komen. Je zult obstakels tegenkomen en daarmee om leren gaan, het is een leerzaam proces waarin je groeit. Maar een ding is belangrijk: Geniet van het leven, geniet van je creatieve vermogen en onthoud dit.....
"Niet de eindbestemming van de reis is belangrijk maar de weg er naar toe."

©Maria

Wat is nou een mandala
"Mandala" stamt uit het Sanskriet en betekent magische cirkel. Mandala's zijn in een cirkel getekende lijnen, kleuren, tekens en symbolen. Je kunt er je hele gevoel in kwijt en veel over jezelf leren. Het magische van de cirkel is dat het een middelpunt heeft en een cirkel geen begin of einde kent. De afstand tussen middelpunt en de rand van de cirkel is altijd gelijk. Een mandala is een zichtbare spiegeling van je diepste innerlijk zoals je op dat moment bent. Hij kan vrolijk/levendig van kleur worden maar ook somber.
Een mandala tekenen is een vorm van mediteren waarbij je je volledig kunt ontspannen. Het kan ook een helende werking hebben: doordat je een mandala tekent zal er energie loskomen die mogelijke beknellingen oplost. Er zijn Boeddhistische monniken die ze maken van gekleurd zand, maar je komt ze ook als wandkleed tegen of bijvoorbeeld in een kerk (glas-in-loodramen).
Ik teken het liefste mandala's met kleurpotloden. Je kunt zacht, transparant of krachtig tekenen. Ook laagjes over elkaar geeft een mooi effect. Ik teken gewoon op normaal stevig tekenpapier.
Het liefst ben ik bezig als het rustig is thuis en met een muziekje op de achtergrond. Ik heb meestal een new-age c.d. op staan. Thuis heb ik een paar mandala's aan de muur hangen. De Mandala's op deze site zijn ook door mij gemaakt. 

Ik vind ook inspiratie op Youtube, Pinterest en Facebook maar ik vind het het leukste om mijn eigen mandala's te ontwerpen omdat ik er op deze manier helemaal mijn eigen gevoel in kan leggen. Ik teken mijn eigen mandala's en kleur dus geen voorbedrukte mandala's in. Tenslotte is het ontwerpen al een kunst op zich en een mandala waar 100% mijn eigen gevoel en creativiteit in zit daar kan geen kleurplaat tegenop. Liever een "onvolmaakte" mandala dan een volmaakte kleurplaat waarbij de tekening helemaal symmetrisch is maar niet 100 % van mezelf is.  
(Klik op de afbeelding om hem te vergroten)

Wat is nou een Zendala
Een Zendala is een Zentangle tekening in een cirkel. Of anders gezegd een mandala met Zentanglepatronen. Zentangle is het maken van beelden door herhalende patronen.  Een Zendala wordt vaak in het zwart/wit getekend maar soms ook met kleur ingevuld. Laat je fantasie de vrije loop.  Er zijn geen regels. Niets moet en alles mag.
Geniet 🎨

Onder de afbeeldingen kun je bladeren in het fotoalbum.