Pronken met andermans veren.

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 16:23

Dit is een vervolg op DIT BLOG op Hartegroet.
Het is me al vaker overkomen. Al vanaf dat ik mijn gedichten, teksten en teken en schilderwerk deel op internet worden mijn spullen gebruikt, gekopieerd en geplakt. Soms met mijn naam eronder maar meestal is die of weggewerkt of staat er een andere naam onder. Dat mag niet want ook al ben ik geen bekend persoon, schrijver of kunstenaar, alles wat ik maak komt vanuit mijn hart, mijn gevoel en is ontstaan uit mijn ervaringen en emoties die ik mee heb gemaakt.
Ik snap best dat mensen soms steun of herkenning vinden in mijn gedichten en teksten en daar is niks mis mee. Ik vind het juist fijn als ik mensen daarmee kan helpen. Daarom vind ik het niet erg als om die reden wel een tekst of gedicht van mij gebruikt wordt. Ik vind het wel zo fatsoenlijk om mij dat even te vragen.
Gelukkig gebeurt dat soms ook wel. Zo kreeg ik een keer een verzoek van iemand uit een verpleeghuis om een gedicht van mij uit te mogen printen (met mijn naam eronder) en voor te lezen aan de bewoners. Natuurlijk mag dat dan.
Ook kreeg ik een keer van een Reikimaster een vraag of zij een gedicht (met mijn naam eronder) van mij mocht uitprinten en gebruiken voor haar cursus. Ook daar heb ik toestemming voor gegeven.
Het punt is dat ik graag wil weten om welk gedicht zo'n verzoek gaat en waarvoor het gebruikt wordt. Ik heb namelijk ook teksten en gedichten geschreven voor mijn eigen dierbaren en die zijn té persoonlijk.
Voorbeelden zijn een gedicht na het overlijden van mijn broer en gedichten geschreven als steun voor mijn moeder , die toen nog leefde. Maar ook gedichten/teksten van mijzelf, om dingen van me af te schrijven en een plek te kunnen geven. Daar zit namelijk mijn eigen gevoel, verdriet en emotie in. Mensen mogen het lezen, herkennen en er hopelijk iets goeds mee doen voor hun eigen verwerking maar niet zomaar gebruiken.
Ik heb niet voor niets op mijn gedichtensite Gedachtendroom een bladzijde over copyright gezet.

Enkele voorbeelden.

Gedicht op Vrouwzijn.
Nooit zal ik meer vergeten dat ik in 2002 ter ere van ons 20-jarig huwelijk bovenstaand gedicht voor mijn man heb geschreven. Ik plaatste dat gedicht ook op een website waar ik toen nog maar kort lid van was genaamd: Vrouwzijn.
Een paar weken later kwam ik bij een van de andere vrouwen mijn gedicht tegen met míjn gevoelens voor míjn eigen man. De titel was veranderd en haar eigen naam stond eronder. Het heeft mij weken geruzie gekost om die vrouw in te laten zien dat dit NIET kon. Uiteindelijk heeft ze het verwijderd.

De Boeddha van mam.
Een aantal jaren later kwam ik op een community mijn foto van onderstaande Boeddha die ik van mijn moeder had gekregen tegen als headerfoto bij een van de leden. Ik gebruikte die foto op dat moment op mijn vorige website. Omdat de foto op die community site een andere afmeting kreeg viel automatisch mijn naam weg. Ik heb die vrouw die hem gebruikte gevraagd de foto te verwijderen maar dat weigerde ze. Ook de webmaster nam het voor haar op en ik moest niet zeuren. Ik heb toen mijn account verwijderd en ben gaan "spioneren met een fakeaccount" en zag dat die twee flink over me zaten te roddelen en te schelden. Ik was een zuurpruim etc en ze waren blij van me af te zijn.

Boeddha gekregen van mijn moeder.

Mandala
In een mandalagroep op Facebook kwam ik een van mijn mandala's tegen. Compleet hetzelfde, ook de kleuren. De dame die hem had getekend kreeg veel complimenten. In dezelfde groep stond ook mijn mandala; al een paar jaar eerder geplaatst door mijzelf. Ik zei dat toen tegen die vrouw. Daarna heeft ze er wat aan veranderd (lijnen eromheen) en erbij gezet dat het ontwerp van mij is maar dat ze hem "eigengemaakt" heeft.

Zendala
Zo zijn er meerdere voorbeelden maar ik liet het maar gaan totdat ik afgelopen week op Instagram een zendala tegenkwam van een vrouw. Zij schreef erbij dat ze deze keer weer eens aan het tekenen was. Ik dacht even dat het mijn tekening was. Ik ben gaan zoeken op mijn website LotusMaylea  en zag dat ongeveer 75 % hetzelfde was, vooral in het middelste gedeelte. Alleen de buitenste randen zijn anders. Ik vind het niet erg als iemand inspiratie haalt uit mijn tekeningen maar zet er dat dan even bij bv: Geïnspireerd door Maria en de rest van mezelf.  Ik heb hem ook op Instagram staan dus daar zal ze hem wel gezien hebben want ze volgde mij daar. Ik heb haar echter uit mijn lijst gezet nadat ik haar erop aangesproken had. Ze heeft hem wel weer verwijderd maar een excuus kon er niet vanaf. Het is geen ramp maar het is niet leuk. 

Nawoord
Ik vat het echt op als een compliment als mensen mijn teksten, gedichten en kunstwerkjes mooi vinden en na willen maken maar kom er dan voor uit dat het niet helemaal van jezelf is. Ook ik haal inspiratie uit teken en schilderclubs en mandalagroepen maar zal nooit iets 100% namaken , behalve soms van een webinar maar dat is dan ook de bedoeling. Al met al maak ik het liefst alles zelf; van de eerste potloodstreep tot de laatste. 100% Maria.

Mocht je iets willen gebruiken, mail me dan even en laat er sowieso mijn naam onder staan.
Ga niet pronken met andermans veren.
Dankjewel. 🙏💓
Maria

PS: Het tegeltje bovenaan is niet van mij. Maker onbekend. 😉

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.