Loslaten

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 16:39

Loslaten
Loslaten, een woord dat we vaak tegenkomen in het leven. Soms is het goed om dingen zoals nare gebeurtenissen los te laten, wat niet wil zeggen dat je er niet meer aan mag denken of het moet proberen te vergeten. Tenslotte heeft hetgeen wat je meegemaakt hebt bijgedragen aan het proces waarin je geworden bent wie je nu bent en hoe je in het leven staat. Met iets loslaten bedoel ik dat het niet meer zodanig je leven beheerst waardoor je in somberheid of nare ervaringen blijft hangen.

Loslaten van je oude leven door gezondheid.
Ikzelf kan daar een goed voorbeeld voor geven. Toen ik 25 jaar oud was werd ons tweede kind; een dochter geboren. We kadden al een zoontje van 2 jaar. Een week na de bevalling werd ik getroffen door een zwaar herseninfarct, later volgde nog een longembolie. Ik was half verlamd, voelde me lange tijd een falende moeder en echtgenote.
Ik moest leren de nare herinneringen aan het gebeuren, de onderzoeken, onzekerheid en mijn angst voor herhaling los te laten. Ook mijn oude leven waarin ik als jonge moeder alles kon doen want vanaf dat moment was ik een jonge moeder die de rest van haar leven met een handicap verder moest gaan. Mijn man en kinderen hielden me op de been in de zware revalidatieperiode die volgde. Zij zijn mijn alles en dat maakte me sterk.
Nu 35 jaar later kan ik heel goed met mijn overgebleven lichamelijke beperking (verlamde hand, zwakker been) omgaan mede doordat mijn man me veel helpt. De kinderen zijn inmiddels al lang uitgevlogen. In 2021 maakte ik een lelijke smak op de grond en brak mijn "goede" bovenarm. Je kunt hierover lezen in DIT BLOG. Manlief was er weer voor me en nog steeds. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.
Het loslaten is iets wat gewoon NIET mogelijk is want ik word iedere dag met mijn lichaam dat, vooral nu ik ouder wordt, steeds vaker problemen geeft geconfronteerd.
Ik weet dat het gewoon niet mogelijk is om alles los te laten en daarom heb ik het omarmd. Al heb ik natuurlijk ook mijn baaldagen.
Ik heb in al die jaren ontdekt dat ik over een kracht bezit die mij bewust heeft gemaakt dat mijn leven ondanks mijn handicap veel waard is en ik heel veel kan. Ik ben lichamelijk niet sterk maar geestelijk des te sterker. Velen weten niet eens dat ik mijn teken en schilderwerk maak terwijl ik maar één hand kan gebruiken. En stiekem maakt mij dat weer trots op mezelf. 😉

Loslaten van dierbare overledenen
Ik ben enkele dierbare mensen verloren. Of ik hen heb losgelaten weet ik niet. Maakt mij ook niet uit. Ik draag ze in mijn hart en heb het verder een plek gegeven. Maar ik mis ze wel, vooral bij bepaalde dagen en gebeurtenissen. ♥

Loslaten van anderen.
Veel vrienden heb ik niet. Ik heb maar één goede vriendin die ik overgehouden heb uit mijn schooltijd. We zien elkaar niet zo vaak maar ze is voor mij wel heel dierbaar.
Op social media heb ik ook "vrienden" maar dat is heel wat anders en ik heb er ook vaak weer losgelaten.
Het ging dan ook niet om échte vrienden want die blijven, ook al zijn het online vriendschappen.  
Al met al is loslaten soms nodig. Soms is het onmogelijk. Laat dan de drang om het los te laten los. (nadenkertje)Loslaten kan bevrijdend werken.
Plaats maken voor nieuwe dingen.
Eenzijn met jeZelf, terugkomen bij jeZelf
Terugkomen in je eigen kracht.

©Maria

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.