Spiritualiteit als amusement

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 19:10

Laat mij op z'n tijd maar een beetje zweven 
maar altijd met beide benen op de grond
Laat mij maar genieten van het leven.

De wereld verlichten met mijn goede intenties
~Maria~

Al sinds ik een jong meisje was en in de puberteit zat interesseer ik me in het ongrijpbare, het mystieke. Ik las graag over spiritualiteit en luisterde soms naar "Het Zwarte Gat" op radio Veronica.
Later toen ikzelf na een moeilijke periode spiritueel gegroeid ben, ben ik  me meer gaan bezighouden met meditatie, en ontstond mijn eerste website. Nirvana-Spiritueel. 

Ik volgde een paar cursussen oa, Tarot en Reiki cursussen, ging meedoen met yoga en meditatie bijeenkomsten. Af en toe ging ik graag naar een beurs en schoof aan bij de paragnost Gerard Heutink die me rake dingen wist te vertellen en ook dat ik paranormaal begaafd ben. Ik merk wel dat ik vaak dingen voorvoel maar ik noem dat liever intuïtief, wat tenslotte iedereen is maar niet iedereen stat daar open voor.
Ik weet gewoon dat er "Meer Is Tussen Hemel en Aarde", daarvoor heb ik te vaak "toevalligheidjes" en bijzondere dromen meegemaakt.

Wat ik ook altijd erg mooi vond was als er weer een tv. programma kwam over spiritualiteit en/of over het paranormale. Ik noem er een paar: 
-Tineke en de paranormale wereld
-Er is zoveel meer
-Het zesde zintuig
-Char
-Derek Ogilvie
Programma's waar ik toen echt voor ging zitten al had ik bij Char en Derek soms mijn bedenkingen ..... Zij waren teveel bezig met het raden van  namen dmv. het opnoemen van letters. Ook is het programma "Er is zoveel meer",  met Irene Moors en Robbert van den Broeke vroegtijdig gestopt nadat Robbert wel erg letterlijk Wikipedia  of de encyclopedie citeerde. Er ontstond een heksenjacht op Robert met bedreigingen van zijn kant naar diverse mensen.  Wie of wat daar allemaal van waar is weet ik niet en daar gaat dit blog ook niet over.

Tegenwoordig heb je diverse datingprogramma's op tv.
-Lang leve de liefde
-Married at first sight
-Bed and breakfast vol liefde.
Drie programma's die ik graag kijk en zoals iedereen heb ik ook vaak een mening of oordeel  over de kandidaten.

Nu wil ik het laatste even bespreken. In  Bed en Breakfast Vol Liefde hebben een aantal B&B eigenaars in het buitenland een oproep gedaan waarop mensen konden reageren. uit die reacties kiest de kandidaat vijf mensen die dan een voor een afreizen naar het desbetreffende B&B om te kijken of het klikt en of er wellicht liefde opbloeit. Ik vind het erg leuk om naar te kijken.
Nu zijn er echter in het seizoen 2023 , dat sinds een week weer begonnen is, nogal excentrieke mensen kandidaat. Een jonge man die helemaal zelfvoorzienend in Zweden woont, een spirituele jonge man die in Malaga een B&B runt. Ook leuk om naar te kijken vooral omdat er ook wat spirituele mensen meedoen. Op zich juist leuk maar er doet ook een man in Frankrijk mee die op zoek is naar een vrouw die aan tantra doet ed. Moeten ze helemaal zelf weten maar ik heb daar zelf helemaal niks mee. In aflevering 1 stonden ze te dansen en springen om energie uit te wisselen tijdens een therapeutische sessie en lagen ze al snel poedelnaakt op het gras na de sauna. Dat gespring en geschud met hun energie komt bij mij zweverig over. Dat is nu juist het type spirituele mensen waar ik me niet bij thuis voel. Van die mensen die bij ieder pijntje of voorval de achterliggende betekenis of reden wil weten. Een van de vrouwen, een spiritueel healer, spreekt het woord: "spiritualiteit" uit als: "spiruwaliteit" en hield de wichelroedes verkeerd vast: lange gedeelte in de hand, korte stukjes naar de grond wijzend. Ik vind het zo jammer dat zulke kandidaten een verkeerd beeld geven van spiritualiteit en waardoor er op social media de draak mee wordt gestoken.  Zo liep deze vrouw een keer met blote voeten over het gras en trapte ze met haar voet op een steentje. Ze zei dat het haar linkervoet was en dat was  haar "eigen ik". Bovendien trapte ze met het gedeelte dat bij haar hoofd hoort op dat steentje. Ze gaf er een verklaring bij dat dat betekende dat ze nog teveel in haar hoofd zit en teveel gaf, dat ze er ook mag zijn en voor zichzelf op mag komen. 
Heel mooi en ze mag er zeker zijn maar waarom zoek je overal een verklaring achter, denk ik dan.

Tijdens de Reiki avonden, waar ik voorheen naartoe ging, werd er vaak ook de reden van een klacht besproken. Ik ben daar te nuchter voor al weet ik heus wel dat het soms verband kan houden met je denken maar je kunt ook overdrijven. Ik heb zelf een lichamelijke beperking overgehouden na een herseninfarct in het kraambed ( ik was 25) waardoor ik maar één arm kan gebruiken. Daardoor heb ik soms overbelastte en verkrampte spieren. Dan moet je daar niets spiritueels achter gaan zoeken want dat doe ikzelf ook niet. Waarschijnlijk heb ik dan teveel gedaan die dag dus is spierpijn het gevolg. Logische verklaring. Ik hou niet zo van dat moeilijke gedoe over wat de reden van een pijntje kan zijn. Ik noem mezelf niet voor niets een Spirituele Einzelganger.

Om terug te komen op het tv. programma heb ik het gevoel dat ze alles doen voor de kijkcijfers en dat vind ik jammer.
Spiritualiteit krijgt op deze manier een slechte naam want dat zijn toch allemaal maar "zweefteven", zoals ik op social media bij iemand las. 😕
Jammer dat dat mooie onderwerp door een stel doorgeslagen mensen in het "gekkiehoekje" gezet wordt.
Gelukkig kwam ik op NPO Start Plus nog een serie documentaires tegen met Joris Linssen: "Boeddha in de polder," die ik terug kon kijken.
Dat vind ik een stuk interessanter, al zitten daar ook dingen bij waarvan ik denk: "Mwa," 🙄

©Maria

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.