Mijn meest gebruikte materialen.

Gepubliceerd op 8 januari 2023 om 19:35

In dit blog laat ik je zien met welke materialen ik werk. Het zijn niet de goedkoopste spullen maar wel goede spullen. Zelf ben ik van mening dat kwaliteit je meer plezier geeft dan goedkoop spul. Al kun je als je nog niet goed weet wat je leuk vind beter eerst goedkoper materiaal gebruiken om het uit te proberen.
Toen ik zelf begon met tekenen gebruikte ik gewone kinder kleurpotloden maar later heb ik betere spullen gekocht. Vooral goed papier vind ik heel belangrijk.

Caran D'Ache Aquarel Supracolor Soft
Hele fijne aquarelpotloden.
Deze wateroplosbare aquarelpotloden voldoen aan de hoogste eisen. Kleurechte en uitstekend dekkende kleuren (waardoor zuinig in gebruik). Stift Ø 3,8 mm. Breukvast en gemaakt van eersteklas cederhout.
Ze zijn goed te slijpen met een goede puntenslijper.

Faber Castell Polychromos
Mijn favoriete kleurpotloden. Ik kreeg deze doos voor mijn verjaardag van mijn man. Ik kleur hier meestal mijn mandala's mee in. 
Deze potloden zijn kleurvast, geven niet af en zijn op oliebasis. Ze hebben een hoog pigmentgehalte en goede lichtbestendigheid
Voor mij de nr. 1 


Derwent Coloursoft
Coloursoft potloden van Derwent zijn potloden voor snelle, krachtige en royale kleurafgifte. De kleurpotloden zijn bijzonder geschikt voor kleurmenging en laag-over-laag technieken of Mandala tekenen.
Ik vind dit ook fijne potloden maar vrij zacht waardoor ze snel breken maar dat is dan ook het enige nadeel. 
Mijn advies is om ze met een tafelpuntenslijper te slijpen.

Derwent Procolour
Dit professionele potlood is uniek en kenmerkt zich door een harde kern zodat het mogelijk is dit potlood een zeer scherpe punt te geven zonder te breken.

Verder heeft het ´n hoog pigmentgehalte voor heldere, volle kleuren. Met deze potloden kan er gemakkelijk gemengd worden door kleuren over elkaar heen te zetten, te blenden/doezelen of door het te verdunnen met een beetje reukloze terpentine.  Zeer geschikt voor ´gelaagd´ kleuren en voor iedereen die graag tekent.


Stabilo Carbothello
Hele goede pastelpotloden 60 kleuren.
Hele fijne maar zachte pastelpotloden. 
Lastig te slijpen met een puntenslijper maar kunnen wel geslepen worden met de puntenslijper van Faber Castell ColourGrip waarmee het wel goed gaat. Wel kun je beter deze puntenslijper dan ook alleen voor de pastelpotloden gebruiken en niet voor andere potloden aangezien de mesjes snel slijten.

Faber Castell Pitt
Wat hardere pastelpotloden waardoor je meer detail kunt aanbrengen en daarom goed te combineren met de Stabilo Carbothello en Panpastel.
De PITT pastel potloden hebben een hoog pigmentgehalte, zijn was- en olie-vrij en zijn perfect geschikt voor fijne details in pastels. Uitstekende lichtweerstand en briljante kleuren. Ideaal voor fijne en ingewikkelde details. 60 kleuren.


Rembrandt pastelkrijt.
Zachte krijtjes die je goed kunt uitwrijven en blenden.

Pastelmat
Clairefontaine Pastelmat. Mijn favoriete pastelpapier.  Ik heb ook ander pastelpapier oa. van Rembrandt en Canson maar Pastelmat is mijn favoriet. Het is wel duurder dan de meeste pastelblokken.
Pastelmat heeft een licht korrelige oppervlakte waardoor het de kleuren extra goed opneemt en je scherpe lijnen kunt trekken. 
Door het opgeruwde oppervlakte neemt het kleuren extra goed op. Het stoft veel minder dan bij ander papier en hoeft niet gefixeerd te worden. Pastelmat is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren.


Panpastel. 
Pastel in poedervorm. Er zijn veel kleuren. Ik heb kleuren gekocht voor bloemen en landschap. Het stoft niet en is zeer geschikt voor grotere vlakken. Op te brengen met de speciale  paletmesjes en sponsjes. Ik vind het superfijn spul en gebruik het voor de achtergrond te maken.

Panpastel paletmesjes
Deze speciaal voor de PanPastel kunstenaarspastel ontwikkelde paletmesjes waar een  opzetsponsje opzit zijn ideaal voor het opbrengen en mengen. Grote vlakken zijn snel te vullen. Het reinigen van de sponsjes is heel eenvoudig, sponsjes met warm water en zeep uit te wassen, uitknijpen en laten drogen.


Sennelier Aquarelverf
Artiestenkwaliteit dus het beste van het beste. Sennelier aquarelverf is gemaakt op basis van honing. De napjes zijn los te koop dus dat is erg fijn.

Van Gogh Aquarelverf.
Van Gogh aquarelverf van Talens is een kleurkrachtige transparante verf. Alle kleuren hebben de hoogste graad van lichtechtheid. Dit is studentenkwaliteit maar erg fijn om mee te werken. De napjes zijn ook los te koop.


Rotring passer
Stevige passer die ik gebruik om hulpcirkels te trekken in de mandala. De passerbenen kunnen tijdens het trekken van een cirkel niet verschuiven door het wieltje dat er tussen zit. 

Amsterdam acrylverf
Erg fijne acrylverf.


Faber Castell colour grip 
De ideale puntenslijper voor mijn  pastelpotloden. Ze slijten wel eerder door de pastel en daarom gebruik ik deze ook alleen voor mijn pastelpotloden.

Dahle 133
Dé BESTE puntenslijper voor je kostbare potloden. Je kunt zelf instellen, met behulp van een knopje aan de achterkant, hoe scherp je de punt wilt hebben en echt ze worden superscherp. Hij "stopt" ook als hij de juiste scherpte heeft bereikt.
Wat ik ook heel fijn vind is dat hij een rubberen grip heeft. Geen metalen tandjes die je potlood vasthouden dus ook geen beschadigingen meer. 


Dit was zo'n beetje waar ik mee werk. Verder heb ik nog diverse aquarelblokken van Schut, Ami en Arches, penselen in verschillende diktes van Rembrandt, v. Gogh en Davinci. En natuurlijk tekenpapier van Hahnemühle, Canson en Fabriano.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.