Pai Sai Yas- de Boeddha van de dinsdag

Gepubliceerd op 3 juli 2019 om 13:41

(Boeddha gekregen van mijn moeder.)


Ik ben 10 april jarig en op mijn 51ste verjaardag in 2013 kreeg ik van mijn moeder deze hele mooie bijzondere Boeddha. Deze Boeddha hoort bij de dinsdag: mijn geboortedag. Ik ben daar heel erg blij mee en hij heeft een mooi plekje in de woonkamer gekregen.
Voor de foto hebben we hem even mee naar buiten genomen.

Het verhaal

Pang Sai Yas is de Boeddha van rust en waarheid. Deze Boeddha ligt op zijn rechterzijde en gebruikt zijn rechterarm als steun voor zijn hoofd. Volgens Thaise traditie betekent deze houding de rustende Boeddha. Deze houding nam Boeddha aan om zich voor te bereiden op zijn tocht naar het Nirvana.
Boeddha werd een keer bezocht door een reus, die zich uit trots had voorgenomen om niet voor Boeddha te buigen. Boeddha was hiervan op de hoogte, hij ging op een bed liggen en nam een gestalte aan die vele malen groter was dan die van de reus. De reus zag dit en verbaasde zich zeer dat alleen de voeten van Boeddha al groter waren dan hijzelf. De Boeddha sprak vervolgens tegen hem. 
"Het klopt dat jij de grootste bent in jouw koninkrijk, maar daarbuiten zijn vele koninkrijken en daar kunnen wezens leven die vele malen groter zijn dan jij. Alle goden zijn groter dan jij en als je wilt kan ik je een bezoek laten brengen aan het Nirvana." De stemde daarin toe en toen ze in het Nirvana kwamen, schrok de reus van de enorme grootte van de goden: ze waren duizenden malen groter dan hijzelf. Toen de god Brahma naar de Boeddha toekwam, verschool de reus zich achter de rug van Boeddha. "Wie heb je meegebracht?" vroeg Brahma. "Dit is Asurindarahu" antwoordde Boeddha, "een reus op aarde, die trots op zijn lengte was en niet wist dat er grotere wezens zijn dan hij. En dat hij om deze reden te trots is om te buigen voor iemand anders."Brahma sprak: "Een arme man gelooft dat hij steenrijk is als hij een gouden munt heeft, een dommerik kan onbegrensd trots zijn op zijn intelligentie die hij niet heeft. " Nadat ze een tijdje in het Nirvana hadden doorgebracht, nam Boeddha de reus weer mee terug naar huis. De reus was zeer onder de indruk en had sindsdien respect voor iedereen die kleiner was dan hij.
( tekst: Paravisie)


Pang Sai Yas is de Boeddha van de waarheid. 
Deze houding van de Boeddha wordt soms onterecht de "liggende" Boeddha genoemd.
Boeddha gaat niet "liggen" dit is namelijk. de houding die hij aannam om zich voor te bereiden op zijn tocht naar het Nirvana.
Nirvana is de plek waar al het lijden is opgelost. Dinsdag Boeddha staat dus voor verwezenlijking van het Nirvana.
Degene die op dinsdag geboren zijn hebben een brede belangstelling zijn actief, dapper en serieus .
De eigenschappen kloppen bij mij.

Dinsdag Boeddha

In Thailand heeft iedere  dag z'n eigen Boeddha. De mensen geloven namelijk dat op deze dagen iets speciaals gebeurde in het leven van Boeddha. De dag-Boeddha wordt als geluks-brenger gezien en kleurt het karakter van personen die op die dag geboren zijn.
Onderstaande Boeddha heeft mijn dochter voor mij meegebracht uit Thailand.

 

(Boeddha gekregen van mijn dochter)

 

©Maria

 

Reactie plaatsen

Reacties

H.Schram
3 jaar geleden

Wat een mooi verhaal.
Krijg een warm gevoel van je moeder.
Ik was op zoek naar zo een budha voor mijn zoon hij is ook op dinsdag geboren.
Ik vind alleen hele kleine en zoek eentje van
ongeveer 25 'a 30 cm.
Weet jij waar ik zo een als van jou aankopen?
Groet,
Henna

Maria (Lotus Maylea)
3 jaar geleden

Hoi Henna.
Ik weet alleen dat mijn broer mijn moeder toendertijd geholpen heeft en hem bij een spirituele webshop heeft gevonden. Ik weet helaas niet welke.