Wanneer ben je spiritueel

Gepubliceerd op 3 juli 2019 om 13:43

Wanneer ben je spiritueel.....
Wat voor de een spiritueel is hoeft voor de ander niet spiritueel te zijn. Voor de één betekent spiritualiteit bezig zijn met een bepaalde religie. Voor sommigen houdt het dus in dat ze vaak in een kerk te vinden zijn.
Ikzelf hou me niet vast aan een bepaalde religie. Ik geloof datgene dat ik geloof en voel met mijn hart en noem mezelf een vrije geest; een "Freespirit".

In de Van Dale staat........................
spi·ri·tu·a·li·teit (dev; spiritualiteiten)
1 geestelijke levenshouding

In Wikipedia staat.................
Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus)
betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Na deze zinnen volgt nog een hele lap tekst met diverse spirituele richtingen en tradities.

En hoe zit dat met : "het niet oordelen?"
Ik ken echt niemand die nooit oordeelt. Oordelen is een mening hebben, "iets van iets vinden".
Als je iets niet mooi vindt oordeel je al.
De spirituele mensen zeggen vaak dat ze niet oordelen, geloof me ik ben er nog nooit een tegen gekomen die dat niet doet. 
Ik heb ooit naar mijn hoofd geslingerd gekregen dat ik als Reikimaster geen medicijnen moet slikken, dat dokters moordenaars zijn en meer van dat soort praat door iemand die zichzelf erg spiritueel noemt.
En ik las op Facebook dat mensen die de griepspuit halen of hun kinderen laten inenten een kudde schapen zijn.
Nee de spirituele mensen oordelen niet..... Wees eerlijk ! Ook ik oordeel ( soms te snel) en daar leer ik van.


Wat ikzelf onder spiritualiteit versta.....

Voor mijzelf is spiritualiteit een veelomvattend begrip. Ik vind het ook heel persoonlijk. Daarom vind ik ook dat iemand niet kan en mag zeggen dat een andere persoon niet spiritueel is, iets wat mij soms verweten wordt omdat ik niet tegen medicatie en vaccinatie ben. 
Ook besef ik dat ik op de eerste plaats MENS ben met de daarbij behorende mooie en minder mooie eigenschappen. Dat houdt mij met beide benen op de grond. De balans is belangrijk. Voor mij is spiritualiteit het bewust worden van alles om me heen en dat ik uit meer besta dan alleen uit een lichaam.


Spiritualiteit betekent voor mij ZIJN.
Spiritualiteit is luisteren naar mijn gevoel, mijn antennetje; intuïtie en me daarvoor openstellen. Spiritualiteit is voor mij ook het leven zelf. Het proberen te accepteren zoals het gaat, dat alles er mag zijn zoals het is en proberen niet te lang stil te blijven staan bij vervelende situaties maar ook leren loslaten wat soms erg moeilijk kan zijn. Genieten van de fijne dingen, mezelf niet alleen met aardse zaken bezig houden maar ook met dat wat "meer is tussen hemel en aarde" waar ik van overtuigd ben dat het er is. Op z'n tijd een beetje zweven maar altijd terugkeren met beide voeten op aarde. 

Spiritualiteit is voor mij vooral de natuur, het aanraken van een boom. Ik heb iets met bomen, soort van verbinding/contact en vind dat heerlijk, het aanraken van mos, het opsnuiven van de lucht, luisteren naar de vogels: het be-LEVEN van de natuur.
Gewoon het leven en beleven van alles wat op mijn pad komt, het mogen leren, voelen, ervaren en iedere dag een stukje mogen groeien. En vooral dicht bij mezelf blijven..... daarover schrijf ik in mijn andere column: Blijf trouw aan jezelf

Namasté 

©Maria

Reactie plaatsen

Reacties

Irene
5 jaar geleden

Mijn eerste reactie op je nieuwe website. Ik vind hem heel mooi geworden. Heel overzichtelijk ook. Ik vind de vraag: “wanneer ben je spiritueel” eigenlijk heel aards. Er is geen eisenlijstje wat je kunt afvinken om spiritueel te zijn. En zo gelooft ieder in zijn of haar eigen waarheid. Ik vind jouw waarheid kloppend en mooi. Ook hoe je dat zo beschrijft.

Maria
5 jaar geleden

Irene, dankjewel voor je compliment.
Ik ervaar het "spiritueel zijn" niet als iets zweverigs en sta met beide benen op de grond.
We zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring beleven. Daarom zeg ik ook altijd dat we niet moeten vergeten dat we hier op Aarde MENS zijn met de daarbij behorende mooie en minder mooie eigenschappen.