Spiritualiteit versus Godsdienst

Gepubliceerd op 3 januari 2021 om 16:06

Religie

Religie lijkt te gaan over wie er in en wie erbuiten is, het creëren van een wereldbeeld doordrenkt van ‘wij tegen hen’. Religie gaat vaak over loyaliteit aan instellingen, geestelijken, en te volgen regels. Religie praat over God en houdt mensen in het gareel met angst voor de zonde.
 
Spiritualiteit
Spiritualiteit verwerpt dit dualisme en spreekt van ons en hen. Spiritualiteit gaat over loyaliteit, rechtvaardigheid en mededogen. Spiritualiteit helpt ons om goddelijk te worden.
 
De verschillen hierboven zijn geen reden voor beide om op gespannen voet met elkaar te leven. Religie op zijn best is spiritualiteit in de gemeenschap! Het verschil tussen beide lijkt ook alsmaar kleiner te worden. Zowel spiritualiteit als religie kan een proces zijn in het ontdekken van wie je bent en waarom je hier bent. Om het even wat je gelooft, we zijn hier allemaal voor eenzelfde reden: om onze wereld rechtvaardiger, liefdevoller en betekenisvoller te maken. Om te genieten en er een mooi waardevol leven van te maken. Welke geloofsovertuiging er ook in ons leeft….
 
------------------------------------------------------
 
 
Mijn visie
Bovenstaand stuk is helemaal zoals ik dat ook voel. Ik vind het schitterend geschreven.
Sommige mensen denken dat spiritualiteit hetzelfde is als een godsdienst maar spiritualiteit is geen Godsdienst. Spiritualiteit oordeelt ook helemaal niet over Godsdienst. Iedere Godsdienst of geloof is juist. Er bestaat daarom ook geen strafmaat voor als je de regels niet volgt omdat er simpelweg geen regels zijn bij spiritualiteit.
 
Er bestaat alleen het besef dat het leven een leerschool is en dat je die leerschool naar eigen gevoel kunt volgen, zonder dwang of regels. In die leerschool krijg je vele spiegels voorgehouden.
 
Spirituele mensen geloven dat er niet één, maar vele manieren zijn om tot God: de Bron te komen. Spirituele mensen ervaren God ook niet als een persoon maar meer als een energie. Niets is goed of slecht of fout en niets word veroordeeld of bestraft. Er is altijd licht en liefde voor ieder levend wezen. God is er voor iedereen. De traditionele Godsdienst heeft regels en voorschriften van hoe een mens moet leven en bovendien wordt de indruk gewekt dat als je het leven niet leeft naar de leer van de kerk dat je er later nadat je bent overgegaan ervoor wordt afgerekend. Spiritualiteit en Godsdienst zijn dus duidelijk niet elkaars beste vrienden.
 
©Maria

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.