Ik werk graag met pastel. Ik gebruik voor mijn tekeningen het liefste pastelpotloden van Stabilo Carbothello. Als ondergrond teken ik op speciaal pastelpapier. Oa. Talens Rembrand en Canson Mi Teines. Het nadeel van deze papiersoorten is de structuur die zichtbaar blijft en het stoft nogal. Je kunt de tekening na afloop wel fixeren maar mijn ervaring is dat dat ten koste gaat van de kleuren.

Ik heb via de tekenclub, waar ik een tijdje lid van ben geweest, gehoord dat Clairefonteine Pastelmat erg fijn is. Je kunt veel lagen over elkaar aanbrengen , het hecht goed en na afloop hoef je niet te fixeren. natuurlijk geeft de tekening nog steeds wat af dus kun je hem als je hem inlijst het beste met een passe-partout inlijsten. Wil je hem opbergen dan raad ik aan om een vel papier tussen de tekeningen te leggen in de map.

Ik teken soms gewoon met grafietpotloden en kleurpotloden. Sowieso om te oefenen in grijswaardes of om eerst een schets te tekenen die ik dan later verder uitwerk met aquarel of pastel. En ik gebruik gewoon kleurpotlood ook bij de mandala's.
Ik ben begonnen met de zogeheten goedkope kinder kleurpotloden maar als je eenmaal geproeft hebt van kwaliteitspotloden zoals Derwent, Caran Dáche en Faber Castell dan wil je niet anders meer.

Het is een investering maar zijn geld waard. Mijn man en ik zeggen altijd: "Een hobby mag geld kosten."
(Klik op de afbeelding om hem te vergroten)

Onder de afbeeldingen kun je bladeren in het fotoalbum.