Als je een nieuwe steen wilt gaan dragen kun je hem het beste eerst even reinigen zodat de energie van anderen die hem in de handen hebben gehad en de vorige omgeving eruit is. Reinigen en opladen kan op verschillende manieren.
Als je een steen veel draagt dien je hem minimaal 1 x per week te reinigen en op te laden. Draag je tussendoor een andere steen of even geen steen dan kan dat minder. Luister naar je gevoel.

Reinigen.
-Water. Leg de nieuwe steen een paar uur in een schaaltje bronwater ( zonder koolzuur). Kraanwater bevat teveel kalk. Niet iedere steen mag lang in water liggen. Poreuse stenen en Chrysocolla, Calsiet, Celestien, Lapis Lazuli, Preniet, Pyriet kunnen niet goed tegen lang in het water liggen. Je kunt ze wel even afspoelen onder de lauwwarme kraan.
-Aarde: Stop de steen een nacht in de aarde zodat hij zijn negatieve energie kwijt kan. Dit kan alleen met gladde stenen anders krijg je hem niet goed schoon.
-Hematiet: Dit is een veilige en zachte manier om edelstenen te ontladen. Hematiet neemt de negatieve energie uit de steen op. Leg je steen in een bakje met kleine hematiet steentjes, liefst helemaal ondergestopt, en laat hem daar gedurende 24 uur in. Hierna is je steen gereinigd. De hematiet kan je weer na zo'n 10 keer reinigen door ze onder water te houden. Wel goed droog maken want hematiet kan gaan roesten.
-Salie of wierook: Haal je steen door de rook van salie of wierook bv. van sandelhout. De rook reinigt de steen. Het gaat hierbij om reinigende kruiden of wierook.
-Amethist: Leg je steen gedurende 12 uur op een geode, cluster of tussen de amethist steentjes om hem te reinigen. Een geode geeft de diepste ontlading en hoeft zelf zelden gereinigd te worden. Een cluster of kleine steentjes daarnaast moeten na elke reiniging zelf ook gereinigd worden. (Niet vergeten dus)

Mijn Sodaliet

 

Opladen
Edelstenen geven hun energie af aan de drager en hun omgeving. Om die energie weer aan te vullen dien je de steen regelmatig op te laden.Voor een goede werking dient deze energie regelmatig aangevuld te worden. De werking en intensiteit worden vergroot of versterkt door je steen regelmatig op te laden.
Dat kan op verschillende manieren.
Maanlicht: Leg je steen een 1 nacht in het maanlicht, Buiten maar het kan ook gewoon achter het glas op de vensterbank, hij vangt het licht wel op. Dit is een veilige methode om de natuurlijke energie van de steen weer aan te vullen. Het meest geschikt is natuurlijk de opkomende of volle maan.
Zonlicht: Ook zonlicht is geschikt om je steen op te laden. Dit is wel veel intensiever licht en lang niet voor alle stenen geschikt. Celestien en Rozenkwarts kunnen niet goed lang in de zon want dan kunnen ze verkleuren.
Bergkristal: Een veilige en zachte manier om je steen weer op te laden is bergkristal. Leg je steen daarvoor gedurende 24 uur op een bergkristalcluster of in een bakje met kleine bergkristal steentjes. De bergkristal zelf elke 10de reinigingsbeurt zelf ook reinigen net zoals de hematietsteentjes bij het reinigen.


Geef de steen aandacht, maak hem van jou, programmeer hem door met je gedachten de steen mee te geven wat hij mag doen voor jou waar je hem voor hebt aangeschaft. Pak hem regelmatig tussen je vingers en vertrouw erop dat hij zijn werk zal doen.

Mijn  bakjes om te reinigen en opladen.