Mindfulness, wat is dát nou weer.....
Mindfulness is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik. De oorsprong ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: samadhi). Het werd oorspronkelijk aangeduid met sati in Pali of als smrti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van Boeddhisme. Voornamelijk in het Verre Oosten. Het bestaat uit meditatie en yoga. 
In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder andere Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar onder andere les geeft. 

Mindfulness verwijst naar
- Een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"): bewuste aandacht. 
- Een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding. 
-Juiste aandachtigheid of bewustzijn in de Boeddhistische leer. 

Door mindfulness te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Leven in het moment. Door het bewust worden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert of transcendeert. Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven.
(bron: Wikipedia)
Mindfulness in het dagelijks leven.

Een aangename manier om mindfulness te oefenen is meer aandacht geven de aan dingen die je dagelijks doet.

  •     Gebruik minstens één maaltijd per dag met aandacht. Of neem ten minste een paar happen met je volle aandacht. En eet tussendoortjes met aandacht. Als je zo’n tussendoortje neemt om nog andere redenen dan dat je trek hebt, geef dan heel zorgvuldig aandacht aan wat er precies aan de hand is.

  •     Kies een dagelijkse bezigheid en doe die met aandacht. Dat kan tandenpoetsen zijn, je aankleden, douchen, de hond uitlaten, afwassen, wat dan ook. Doe het zo langzaam dat je opmerkt wat je allemaal voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft, en neem nota van wat je geest opmerkt of denkt.

  •     Geef meer aandacht in de verschillende situaties van het dagelijks leven. Als je van de ene plaats naar de andere reist. Tijdens vergaderingen of op het werk. Tijdens werkonderbrekingen. In je tuin. Bij zonsondergang. Bij zonsopkomst. Onder het sporten. Waar je ook bent, probeer wat je beleeft te proeven alsof je het voor het eerst proeft.

Zit er niet over in als je niet veel tijd hebt. Je hebt alle tijd die je nodig hebt. Als je begint tijd te maken om erbij te zijn, ontdek je dat de haast en de lichte paniek die je leven voortstuwen, maar gevoelens zijn. Ze komen op, veranderen en vervagen weer, zoals alle andere dingen.
(bron: https://www.nieuwezijds.nl/)

Mijn eigen visie
Mindfulness is "het bewust aanwezig zijn in het huidige moment".
Soms doen we iets als een automatische piloot zonder er eigenlijk bewust van te zijn van wat we aan het doen zijn en wat het doet met ons lichaam, ons gevoel.

Ik vind het zelf best moeilijk om in het NU te leven want er is in het verleden best veel gebeurd en mijn gedachten willen soms afdwalen naar gebeurtenissen die achter me liggen. Ook de toekomst baart me soms zorgen, ik denk dat de meeste mensen dat wel zullen herkennen.
Het verleden mag er van mij zijn want dat verleden heeft mij gemaakt tot wie ik NU ben.

Toch vind ik het belangrijk om bewust te zijn van hoe ik NU in het leven sta en hoe ik NU soms tegen dingen aanloop. Mindfulness leert mij bewust te worden van wat iets met me doet, hoe ik me ergens bij voel en waar ik NU dus iets kan leren. 
Reiki en ook meditatie helpt me om dichter bij mijn gevoel te komen en ben ik bewust bezig met mijn ademhaling waardoor ik innerlijke rust ervaar. Ook tussendoor ga ik af en toe bewust met mijn aandacht naar binnen om te ervaren wat ik voel tijdens een bepaalde gebeurtenis: Ik leer een situatie te aanvaarden zoals die is en creëer zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken.
Maar ik geef toe dat ik het soms moeilijk vind.
Met aandacht aanwezig zijn in het HIER EN NU kun je trainen.