Wat zijn Mantras.
Het woord ‘Mantra’ is Sanskriet (oudste klassieke taal uit India) en het betekent lettergreep of heilig woord.
‘Man’ in mantra betekent in het Sanskriet "denken". ‘Tra’ komt van 'trai' en kan betekenen "bescherming tegen" of "bevrijding". Mantra betekent dus zoveel als "het denken dat bevrijdt en beschermt".
Een mantra bezit een geestelijk heilzame trilling die kracht krijgt door het herhalen.
Een mantra kan stil van binnen worden gezegd maar wordt ook hardop gezongen of opgezegd. Je kunt er ook gewoon naar luisteren. Mantra’s kunnen gebruikt worden om te mediteren. Het luisteren of meezingen van een mantra kan je ontspannen. Op Boeddhistische gebedsrollen staan mantra's afgebeeld.
Een bekende Boeddhistische mantra is: 'Om Mani Padme Hum' ook wel de mantra van mededogen, betekenis: 'de parel van het universum is de lotus van mijn hart' oftewel: we moeten binnen in onszelf kijken om de vrede van de Boeddha te vinden.

Om Mani Padme Hum

Om = Groet
Mani = Juweel
Padme = Lotus
Hum = standaard afsluiting van een mantra.
Mantra's beginnen in het algemeen met Om en eindigen meestal met Hum or Hung.
Er zijn diverse uitspraken van deze mantra.

Voorbeelden.....
Om Ma Ni Pe Me Hum (India)
Om Ma Ni Pad Mi Hung
Om Ma Ni Pe Me Hung (Tibet)
An Ma Ni Ba Mi Huang (China)

Een van de mooiste en bekendste Hindoeïstische mantra is: de ‘Gayatri mantra.’


Gayatri Mantra:

Om Bhur Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah:
Prachodayat

Vertaling

Door alle lagen van ervaring heen is
‘Dat’de ware aard
die het bestaan verlicht,
het allerhoogste
Ene.
Moge alle wezens
door subtiele en meditatieve intelligentie
de verheven schittering van
verlicht bewustzijn gewaarworden.Een heel bekend symbool is het Aum of OM symbool.
Het Aum symbool,is een Sanskriet teken en het symboliseert de allereerste oerklank waaruit alles ontstaan is. Het Aum of Om kom je vaak tegen in Boeddhistische en Hindoestaanse mantra’s aan het begin van een zin.

Mijn kennismaking met mantras.
Ik ben met mantra’s in aanraking gekomen tijdens mijn Reikicursus1 in 2004. Daar zongen we Hindoestaanse mantra’s en ik kreeg daar een heel prettig gevoel bij. Ik had al eens Boeddhistische mantra’s gehoord in de films “Kundun” en “Seven years in Tibet“ maar mijn voorkeur gaat uit naar de Hindoestaanse mantra's, ik hou toch meer van een mooie melodie en dat mis ik bij de Boeddhistische monniken. Dat vind ik ( met alle respect) veel op brommen lijken.
Al snel zocht ik op het internet naar mantra’s om er meer over te weten te komen. Ik heb een paar cd’s gekocht waar ik regelmatig naar luister. Ik luister graag naar mantra’s van Lex van Someren en van Deva Premal en Miten. De Gayatri mantra heb ik in diverse uitvoeringen waarvan ik de versie van Deva Premal en Miten en van Lex het mooiste vind.

Muziek van mantra's 
Hieronder heb ik een optreden van Deva Premal met de Gayatri mantra en een versie van dezelfde mantra van Lex van Someren. Daarna volgt nog de Om Mani Padme Hum mantra van Lex van Someren.